lørdag 10. september 2016

Raglangenser til Babyborn - oppskrift

Jeg strikker litt dukkeklær, alt kan ikke være sydd.  Nå har jeg laget et mønster, og det vil jeg dele med dere. Det er en raglangenser med knepping i front. Den passer til Babyborn - eller andre dukker i tilsvarende størrelse (ca 43 cm lengde). 
Her er det ferdige resultatet. (I et annet garn.)
Jeg holder på med oppskrift på sokker og votter også.
Kommer etterhvert.....

Jeg har brukt SISU fra Sandnes garn, og strikket med pinne 3. Ta hensyn til om du strikker hardere eller løsere en vanlig strikkefasthet. Jeg strikker vanligvis slik at det stemmer med strikkemålene som er oppgitt på garnet. Det går fint å strikke i andre garn også, så lenge garnet har omtrent samme strikkefasthet.  

Jeg anbefaler å strikke med en kort rundpinne, 30 cm. Jeg har brukt denne hele veien, med unntak av til ermene. Det er enklere enn å bruke 5 strømpepinner. Det er ikke alle butikker som har så korte pinner, men de finnes. På ermene må du bruke strømpepinner, så du trenger begge deler.

Jeg forsøker å skrive så detaljert at en som ikke har strikket så mye skal kunne forstå oppskriften. Regner med at de mer erfarne leser litt raskere igjennom oppskriften.  Jeg har markert all som skal utføres med kursiv. Øvrig tekst er forklarende (håper jeg).


Strikkegenser med raglanermer

Legg opp 88 masker på pinne nr. 3, og strikk vrangbord med 2 rette og 2 vrange. Passende lengde på vrangborden er ca 2 cm.

Sett et merke i hver side, med 44 masker foran og 44 masker bak.  Forsiden er den siden som kommer først på omgangen.

Fortsett å strikke glattstrikking til totallengden er 9 cm. 

Du skal nå felle av i hver side, der hvor ermene skal være. Gå litt tilbake, slik at du kan felle de 3 siste maskene før merke og 3 masker etter merke. Gjør det samme ved merke på den andre siden. Du kan nå legge dette arbeidet til side, og strikke ermene. Sjekk at du har 38 masker på framsiden, og det samme på baksiden.  Du kan klippe av tråden, og strikk ermene.




Her kan du se bolen, når jeg har kommet opp til fellingen til ermene. Du ser fellingen på venste side. Det er en tilsvarende på høyre side, men den ligger på baksiden. 

Denne fellingen skal senere syes sammen med tilsvarende felling på ermene.




Ermer: Legg opp 40 masker fordelt på fire pinner og strikk rundt, 2 rette og 2 vrange, til du har 2 cm vrangbord.  Lag et merke over de to maskene som er starten og slutten avomgangen, som blir midt under ermet. Strikk 2 cm glattstrikk og legg ut 1 maske på hver side av merket.  Gjenta dette etter 2 cm. Du har nå ha lagt ut totalt 4 masker. Strikk rett til ermet totalt måler 8 cm. Fell så 3 masker før  og 3 masker etter midt under ermet, som på bolen. Sjekk at du nå har 38 masker igjen på pinnene. Strikk to ermer.  Klipp tråden i lengde som er tilstrekkelig til å feste ermet på bolen senere.

 

Slik ser det ut når ermene er strikket sammen med bolen.
Det er her i skillet mellom ermet og forstykket du feller
slik at det blir raglan (= 2 rette masker med felling på begge sider).
Du skal nå feste ermen til bolen. Begynn på forsiden (du strikker rette masker hele veien den første omgangen, uten noen fellinger). Når du er ferdig med forstykket strikker du videre på ermet. Etter ermet fortsetter du på baksiden, og så det siste ermet.  Strikk en runde til, uten fellinger, slik at alle delene holder seg greit sammen.


Etter det siste ermet er du på forsiden igjen, og skal begynne å felle for raglan





Slik ser du ut når du har samlet bolen og ermene på samme
pinne. Litt trangt å strikke, men det blir snart bedre.

 Den første masken (på forstykket) strikker du rett, de to neste maskene strikker du rett sammen. Strikk fram til du har 3 masker igjen på framsiden. Strikk de to første vrang sammen, og den neste rett. Strikk så en rett på ermet og de to neste rett sammen. Strikk ermet og gjenta fellingene på bakstykke og på det siste ermet. Legg merke til at du avslutter felling på siste ermet (2 vrange sammen og en rett) før du er tilbake på forstykket.  

Når du nå er tilbake til starten skal du strikke en omgang uten fellinger, og deretter fortsette med annen hver omgang med felling og annenhver uten.  


Mot slutten av den fjerde omgangen med felling skal du begynne å strikke fram og tilbake, for å få en åpning i raglan på høyre side foran.  

Her ser du de fire maskene som er lagt til på slutten av
omgangen. Disse blir knappekant som skal ligge underst,
og hvor du syr fast knappen(e)
Avslutt fire masker før du kommer til slutten av runden, etter det siste ermet. Disse fire maskene hører nå til framsiden.  

Det blir ingen felling her på slutten av omgangen, i stedet skal du legge ut fire masker i slutten av omgangen. Snu og strikk alle masker vrange tilbake, med unntak av de fire første og de fire siste maskene, som strikkes rett. Disse fire maskene skal strikkes rett både på for og baksiden, og gir riller som siden blir en knappekant.  Heretter blir de felling og rettstrikking på framsiden, mens baksiden strikkes vrange, uten fellinger. (Det blir altså fortsatt felling annenhver omgang, men kun på framsiden).

Den første runden med felling etter delingen begynner med de fire maskene rett, deretter forsetter du som normalt, med en rett maske, og to rette sammen. Du feller som vanlig ved overgang mellom ermer og for-/bakstykker, men den siste fellingen starter når du har 7 masker igjen på pinnen. Fell de to første vrangt sammen, den neste rett og deretter de fire kantmaskene (også rette).

Du skal fortsette å strikke fram og tilbake med fellinger på rettsiden, men underveis skal du lage to knapphull (se forklaring under).  Du lager det første etter 4 riller (du teller riller der hvor du ser vrangmasker på framsiden) og det neste etter nye 4 riller.  

Når du har 10 riller totalt skal du strikke hals. Strikk alle masker rett på retten og vrang på vrangen. Strikk totalt 10 omganger, og fell av alle maskene fra framsiden. (Ikke for stramt.)  Denne kanten vil rulle seg ned, og det ser veldig fin ut. 

Fest alle tråder, og sy den ribbekanten som ikke har knapphull fast på innsiden, slik at de to ribbekantene ligger over hverandre. Sy i knapper der hvor knapphullet treffer den bakre ribbekanten. Du må også sy sammen under ermene.


Hvordan lage knapphull
Fra retten, strikk en maske rett, og de to neste rett sammen. Lag et kast og strikk den siste av de fire kantmaskene rette. Fortsett runden som vanlig. I neste omgang strikker du kastet som om det var en vanlig maske.  Knapphullene skal kun være på rillekanten på forstykke, ikke på bakstykket.@




Gi meg gjerne beskjed om hva du synes om oppskriften. Om det er noe jeg kan forklare bedre, er jeg glad for en kommentar. Bruker du oppskriften og blogger om det så vis til denne bloggen. Du må gjerne bruke oppskriften om du strikker for å gi bort, men salg i mindre skala er også helt greit. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar